Paahtoaste 4 / 5

Erittäin vähähappoinen, täyteläinen ja silkkisen pehmeä ”slow roasting-menetelmällä” tummaksi paahdettu erikoisuus ikäännytetyistä Arabica-pavuista. Intian lahja kahvimaailmalle on eittämättä Monsooned Malabar, joka voi olla tehty joko Arabica- tai Robusta-lajikkeista. Monsooned Malabar on persoonallinen kahvi, joka herättää tunteita ja keskustelua ja jakaa mielipiteitä. Siitä joko tykätään, tai sitten ei.

Monsooned Malabarin historia muistuttaa viinimaailmasta tuttujen portviinin ja madeiran syntytarinaa. Vahingossahan on syntynyt monia maailmanluokan herkkuja, kuten vaikka samppanja! Brittihallinnon aikana Intiassa 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Britit lastasivat puisiin purjelaivoihin kotimatkalleen yhtä ja toista, mm. raakakahvia. Puoli vuotta kestävä raateleva ja kostea merimatka Hyväntoivon niemen kautta aiheutti isoja muutoksia kahviin; sen väriin, painoon, kokoon, tuoksuun ja ennenkaikkea makuun. Ainutlaatuinen pehmeä täyteläisyys oli brittien ja muidenkin eurooppalaisten kahvinjuojien makuun. 1900-luvun alkupuolella monsoonikahvit alkoivat menettää luonnettaan, kun laivat vaihtuivat puisista teräksestä tehtyihin ja matkakin taittui paljon nopeammin. Meni muutamia vuosikymmeniä, kunnes keksittiin menetelmät, millä Lounais-Intian rannikolla monsuunin aikana voitiin imitoida alkuperäisen pitkän merimatkan vaikutuksia kahville ja Monsooned Malabarin maailmanvalloitus pääsi jatkumaan suotuisasti. Intialainen Monsooned Malabar on kaikessa erikoisuudessaan erittäin haluttua kahvia maailmalla ja koska Intian oma kahvinkulutus on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, saattaa tästä tulla yhä harvemman herkkua meillä täällä Euroopan perällä tulevaisuudessa? Tinton Monsooned Malabarin tuottaja Aspinwall on yksi Intian arvostetuimmista ja vanhimmista kahvintuottajista, jonka tiukat laatukriteerit takaavat korkealaatuisen ja parhaimman AA-luokan raakakahvin Tinton paahdettavaksi ja suomalaisten makunystyröitä hivelemään.

Tuottaja: Aspinwall

Alue: Chickmagalur, Mangaluru, Intia

Lajikkeet: useita eri arabica-lajikkeita, kuten Kents, S.795, Catimor, Selection 9

Kasvukorkeus: 1000 – 1600 m

Valmistus: Kahvikuninkaan Monsooned Malabarin kahvipavut ovat vuoden 2019 satoa. Eli periaatteessa Monsooned Malabarin tuorein sato on vuoden vanhempaa kuin normaalin intialaisen tai minkä tahansa muun kahvin. Kahvinmarjat poimittiin marras- joulukuussa 2019 Chickmagalurin vuoriston kahviviljelmillä ja kuljetettiin sieltä rannikolle Mangaluruun. Mangaluru on Intian sateisinta aluetta, jossa ilma on erittäin kosteaa. Kahvia varastoitiin tuottajan varastoissa monsuunisateiden saapumiseen saakka kesäkuulle. Tällöin kahvivarastojen seinät avattiin ja kahvi joutui kontaktiin erittäin kostean ilman kanssa (ei kuitenkaan suoran sateen). Tämän parin kuukauden pituisen ”monsuunituuletuksen” aika kahvipavut kokevat suuria muutoksia, Ne muuttavat väriä vihreästä kullankeltaiseksi, turpoavat ja menettävät painoaan. Tuoksussakin tapahtuu vivahteikkaita muutoksia ja hauraat pavut menettävät hapokkuuden lähes täysin. Tämän jälkeen menee viikkoja, että pavut saadaan kuivatetuiksi. Ollaan syys-lokakuussa 2020. Sitten pavut ovatkin valmiina pitkälle marimatkalle Intiasta esimerkiksi Eurooppaan kahvinvälittäjien varastoon. Tinto hankkii käyttämänsä Monsooned Malabar-raakakahvin hampurilaiselta kahvitukulta, johon Intian kontti saapuu helmikuun 2021 paikkeilla ja sieltä matka Vaasaan Tinton paahtimolle kestää vielä n. viikon tilauksesta. Pitkä on matka pensaasta kuppiin tällä kahvimaailman erikoisuudella.

Erittäin vähähappoinen ja pehmeä kahvi, jonka aromeista saattaa löytyä setripuuta, tupakkia, eteerisiä öljyjä, tummaa sokeria, pähkinää, mausteita, maanläheisyyttää ja ehkä jopa hieman viskimäisyyttä…

Kahvi toimii erinomaisesti suodatinkahvin lisäksi myös espressona muodostaen kauniin creman.

Pakkauskoko: 250 g. Yritys- ja ravintolamyyntiin myös 1 kg:n ja 3 kg:n pakkaukset.