Tinton uutuus, vaaleapaahtoinen, ryhdikäs ja maukas erikoiskahvi suoratuontina ilman välikäsiä Kolumbiasta. Paahtoaste 2,5 / 5.

Uusien YLIHYVÄ-kahvien, tumman ja vaalean paahdon, etiketit on suunnitellut ja piirtänyt vaasalainen kahvinystävä Jens Wikman. Ylihyvähän on ehkä kaikkein vaasalaisin sana, mitä maailmasta löytyy? Vaikka ollaan vahvasti kaksikielisessä kaupungissa, niin tätä ei tarvitse edes kääntää miksikään ”överbraksi”, ”jättebraksi” tai ”jättegott´ksi”. Se on YLIHYVÄ! YLIHYVÄ vaaleapaahdon etiketissä patsastelee Erkki Kannoston pronssinen veistos nimeltä ”Syvä jano”. Tämä kumartava, lähteestä vettä juovaa miestä esittävä teos kuvaa yritteliäisyyttä ja elämän janoa ja se löytyy aivan Vaasan keskustasta, kävelykadulta Vapaudenpatsaan takana. V. 2005 valmistunut patsas kuuluu Kannoston valmistamaan kolmen suuritöisen veistoksen sarjaan, jotka katutasolle asetettuna keventävät Vaasan keskustan ilmettä ja tuovat esille uutta pohjalaista elämänmenoa. Vaasalaisuutta etiketissä edustaa ruotsin kielen vahva asema: först på svenska, sitten vasta suomeksi. Etikettiin on myös ”ikuistettu” Osuuspankin talon eteen legendaarinen, jo edesmennyt ”Amigo” eväspussukkansa kera. Markkaa vippaava Amigohan kuului eläväisesti Vaasan keskustan katukuvaa 80-90-luvuilla. Hyvätuulisesta kaikkien kaverista on laulu jo aikoinaan tehtykin, joten nyt oli aika ikuistaa Amigo myös kahvipakkauksen kuvaan.

Tätä kahvia kannattaa vivahteita ja tyylikkyyttä hakevien vaaleapaahtoisten kahvien ystävien ottaa ja kokeilla! ”Kun Vaasassa jotain paahdetaan, et takuulla tuu sä pettymään…”

Vaikka kahville on annettu vain hyvin maltillisella kädellä lämpöä paahtoprosessissa ja se on korkealla kasvanutta erikoiskahvia, on maku suunmyötäisen pehmeä. Vaaleapaahtoiset erikoiskahvit saattavat olla vaikeasti lähestyttäviä kirpeän sitruksisen hapokkuuden takia, mutta tässä kahvissa hapokkuus on enemmänkin lempeän pyöreää mandariinia kuin limeä tai sitruunaa. Kahvinmarjan pitkä fermentointi ennen pesuprosessia tuo paljon eksoottista hedelmää makumaailmaan, joka muistuttaa honey-prosessoituja kahveja: ananaskirsikkaa, persikkaa, ananasta, mandariinia… mitä kaikkea?!

Tuottaja: Finca Buena Vista, omistaja: Juan Gallego / Alue: Belén de Umbría, Risaralda, Kolumbia / Lajike: Castillo / Sadonkorjuu: pääsato huhtikuussa, pienempi ”välisato” marraskuussa / Prosessointi: pesty (50 tunnin fermentointi ennen hedelmänlihan poistoa, pesua ja 2,5 viikon kuivatusta) / Kasvukorkeus: 1820 -1940 metriä merenpinnan yläpuolella