. Etiopialaista Natua. Lajike luonnollisesti Heirloom ja lempeän paahdon takana Tinto Roastery Vaasan Varastokadulta. Nami, nami!

Paahtoaste 2,5 / 5.

Uusien YLIHYVÄ-kahvien, tumman ja vaalean paahdon, etiketit on suunnitellut ja piirtänyt vaasalainen kahvinystävä Jens Wikman. Ylihyvähän on ehkä kaikkein vaasalaisin sana, mitä maailmasta löytyy? Vaikka ollaan vahvasti kaksikielisessä kaupungissa, niin tätä ei tarvitse edes kääntää miksikään ”överbraksi”, ”jättebraksi” tai ”jättegott´ksi”. Se on YLIHYVÄ! YLIHYVÄ vaaleapaahdon etiketissä patsastelee Erkki Kannoston pronssinen veistos nimeltä ”Syvä jano”. Tämä kumartava, lähteestä vettä juovaa miestä esittävä teos kuvaa yritteliäisyyttä ja elämän janoa ja se löytyy aivan Vaasan keskustasta, kävelykadulta Vapaudenpatsaan takana. V. 2005 valmistunut patsas kuuluu Kannoston valmistamaan kolmen suuritöisen veistoksen sarjaan, jotka katutasolle asetettuna keventävät Vaasan keskustan ilmettä ja tuovat esille uutta pohjalaista elämänmenoa. Vaasalaisuutta etiketissä edustaa ruotsin kielen vahva asema: först på svenska, sitten vasta suomeksi. Etikettiin on myös ”ikuistettu” Osuuspankin talon eteen legendaarinen, jo edesmennyt ”Amigo” eväspussukkansa kera. Markkaa vippaava Amigohan kuului eläväisesti Vaasan keskustan katukuvaa 80-90-luvuilla. Hyvätuulisesta kaikkien kaverista on laulu jo aikoinaan tehtykin, joten nyt oli aika ikuistaa Amigo myös kahvipakkauksen kuvaan.

Tätä kahvia kannattaa vivahteita ja tyylikkyyttä hakevien vaaleapaahtoisten kahvien ystävien ottaa ja kokeilla! ”Kun Vaasassa jotain paahdetaan, et takuulla tuu sä pettymään…”

Vaikka kahville on annettu vain hyvin maltillisella kädellä lämpöä paahtoprosessissa ja se on korkealla kasvanutta erikoiskahvia, on maku suunmyötäisen pehmeä. Vaaleapaahtoiset erikoiskahvit saattavat olla vaikeasti lähestyttäviä kirpeän sitruksisen hapokkuuden takia, mutta tässä kahvissa hapokkuus on enemmänkin lempeän pyöreää (jopa kermaista) mandariinia kuin limeä tai sitruunaa. Aromimaailma on täynnä punaista marjaa ja sieltä voi löytää jopa aavistuksen mustikan sävyjä, kuivattuja hedelmiä ja maitosuklaata.

Kahvi: Guji Anasora Grade 1 Natural, Tuottaja: Anasoran kahvitila, omistaja: Mr Tadesse Edema / Alue: Kebele Wocho Sololo, Guji, Etiopia / Lajike: Heirloom / Sadonkorjuu: alkaen heinäkuussa aina joulukuuhun / Prosessointi: natural / Kasvukorkeus: 1900 – 2000 metriä merenpinnan yläpuolella